

MANUALUL LUPTEI CIVICE
CONTROLUL PROCESULUI ELECTORAL

DESPRE BANI
Toată lumea are nevoie de bani dar foarte puțini știu ce să facă cu ei. Deși aparent simplu de gestionat, banii par a fi eterna problemă pentru cei mai mulți oameni.
În teorie independența financiară depinde de foarte puține reguli.
Iată-le:
1. Cheltuie mai puțin decât câștigi
2. Pune sumele economisite la treabă în folosul tău
3. Fă efort să îți crești valoarea prin educație și caută să înțelegi ce înseamnă dobânda, inflația și riscul financiar
Cam asta-i tot. Aceleași reguli simple sunt aplicabile la orice nivel de venituri ne-am afla.
Dacă regulile banilor sunt atât de simple atunci cum se face că uriașa majoritate a cetățenilor din țările ”avansate” economic sunt datori vânduți, plătesc dobânzi uriașe pentru credite de consum și trăiesc de la lună la lună?
Explicația are legătură cu faptul că civilizația occidentală presupune accesul ușor la credite de consum iar populația este obișnuită să-și trăiască viața pe datorie. Cu toate acestea elitele economice știu foarte bine că independența financiară este poate prima bătălie pe care trebuie să o câștige și pentru asta fac eforturi deosebite de a evita datoriile neproductive.
La fel ca aceste elite fiecare cetățean trebuie să știe că adevărata luptă civică începe în interiorul fiecăruia dintre noi iar primele bătălii sunt cele purtate împotriva sclaviei financiare. Nu poți spera să duci o luptă reală împotriva elitelor puterii atât timp cât nu ești stăpân pe propria viață și datorezi bani tocmai celor împotriva cărora lupți.
De aceea unul dintre cele mai importante subiecte este independența financiară fără de care orice demers civic sau politic este sortit eșecului.
Deși pare complex, subiectul banilor se reduce la cele trei reguli enunțate mai sus și tot ce trebuie să faceți este să găsiți un ritm al vieții care să vă permită să le respectați.
Voi adăuga aici câteva idei preluate dintr-o carte devenită celebră de-a lungul anilor tocmai datorită sfaturilor care își păstrează actualitatea peste secole.
Această carte intitulată ”Cel mai bogat om din Babilon”, este o povestire foarte scurtă scrisă în urmă cu aproape 100 de ani de către autorul american George Clason și în care se regăsesc poate cele mai importante reguli despre bani, reguli care sunt la fel de valabile și astăzi.
Iată-le:
1. Întotdeauna cheltuie doar ce rămâne după ce pui deoparte 10%.
Cu alte cuvinte, în loc să pui deoparte doar ce rămâne după toate cheltuielile casei, fă exact invers și de îndată ce iei salariul pune deoparte 10% și apoi cheltuie doar ce rămâne disponibil. Deși cele două metode par identice adevărul este că cea de-a doua te obligă să te plătești pe tine primul prin suma economisită iar restul de bani pot rămâne vulnerabili la presiunea și neprevăzutul cheltuielilor zilnice.
2. Nu te întinde mai mult decât te ține pătura
Nu te minți spunându-ți că îți cumperi mașină nouă cu plata în rate cu dobândă pentru că ”vrei să trăiești în prezent” și că ”iau acum mașina fără să aștept”. Adevărul este că viața este lungă și că luând credite plătești în timp mult mai mult pentru acea mașină. Aceeași regulă se aplică tuturor creditelor de consum adică acelea care nu contribuie la o activitate aducătoare de profit.
3. Pune banii economisiți la treabă pentru a produce profit
Sumele economisite se devalorizează datorită inflației și de asta este nevoie ca banii disponibili să fie puși la treabă, adică investiți în afaceri sau în acțiuni și obligațiuni, în orice activitate care generează un profit în schimbul unui nivel de risc acceptabil.
4. Perfecționează-te mereu pentru a câștiga din ce în ce mai mult
Pe lângă perfecționarea în domeniul tău profesional trebuie să decizi să înveți cât mai multe despre domeniul în care investești economiile, în felul acesta reducând semnificativ riscul de pierderi și crescând capacitatea proprie de câștig.
5. Asigură-te împotriva evenimentelor negative și neprevăzute din viață.
Oricât de mult am vrea să controlăm tot ce ne înconjoară adevărul este că neprevăzutul ne poate afecta foarte mult situația financiară. De aceea este esențial să bugetăm lunar o sumă dedicată asigurărilor de viață, de sănătate și de accident.
Cam asta este tot ce trebuie să știe un om obișnuit pentru a trăi independent financiar și a realiza tot ce dorește în viață. Deși există extrem de multe titluri pe piață legate de acest subiect toate se reduc la cele cinci elemente de mai sus.
Respectați banii și folosiți-vă de puterea lor în mod inteligent.