

MANUALUL LUPTEI CIVICE
CONTROLUL PROCESULUI ELECTORAL

CUNOAȘTEREA DE SINE
CALITĂȚILE UMANE NECESARE
Înainte de orice priviți în interiorul vostru și căutați acolo următoarele calități umane cu care s-au construit civilizații:
Disciplina
Vorba cu măsură
Munca cinstită
Ajutorul dat celorlalți
Educația
Onoarea personală
Pornind de aici faceți un inventar al vieții voastre de până astăzi și decideți să plecați pe un drum jalonat de aceste șase borne morale absolute. Pe ele vă veți sprijini atunci când lupta voastră națională vă va aduce durere, teamă și deznădejde.
În lupta la care porniți fiți disciplinați, vorbiți puțin doar când aveți ceva de spus cu adevărat, munciți onest, întindeți o mână de ajutor altruist celor de lângă voi care sunt în nevoie, educați-vă fără încetare și apărați-vă onoarea personală cu orice preț.
De îndată ce clarificați structura morală pe care vă sprijiniți în lupta voastră, puteți aborda etapa a doua în care lămuriți motivele pentru care vreți să vă implicați civic și felul în care o veți face pentru a avea succes.
Pasul următor presupune identificarea valorilor morale pentru care sunteți gata să ieșiți din zona de comfort personal și să luptați în arena civică.
Iată o listă generală de valori din care să alegeți pe cele pentru care veți lupta:
Libertate, cinste, siguranță personală, loialitate, bunătate, ordine, putere, tradiție, respect, demnitate umană, protecția naturii, schimbare.
De cele mai multe ori lupta se dă pentru valoarea morală aflată pe primul loc în listă urmând ca fiecare ”bătălie” civică să poarte amprenta valorii principale care ne preocupă în acel moment.
De îndată ce vă cunoașteși calitățile și valorile morale puteți spune că v-ați calibrat ”compasul” civic și puteți să începeți pregătirea pentru implicarea propriu-zisă in luptă.
Pentru regulile implicării civice vom folosi metoda predată la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii de către Professor Danielle Allen.
ÎNTREBĂRILE PRINCIPALE
Absolut fiecare proiect personal de angajament civic se sprijină pe un set de 10 întrebări. Răspunsurile la aceste întrebări vă ajută să descoperiți ce vreți și ce puteți face pentru a obține ce vreți. Le vom enumera și apoi le vom discuta pe fiecare în parte.
Atunci când simțiți un impuls de a vă implica în activități civice puneți-vă următoarele întrebări. Răspunsurile vă vor ajuta să decideți dacă vă implicați, cât de mult o faceți și ce doriți să obțineți.
1. De ce contează pentru mine această luptă?
2. Cât de mult sunt dispus să mă expun, să risc, să ies în spațiul public?
3. Cum pot explica și altora că ce fac îi privește și pe ei?
4. De unde trebuie să încep această implicare civică?
5. Cum să fac astfel încât să fie ușor și altora să mi se alăture?
6. Cum să obțin și să păstrez părțile bune ale înțelepciunii masei populare?
7. Cum să mă protejez de părțile negative ale masei populare?
8. Vreau doar să mi se audă vocea sau să devin factor de influență?
9. Cum transform simpla voce în factor de influență pentru schimbarea politică?
10.Cum găsesc aliați care să mă sprijine?
Hai să le luăm pe rând și să clarificăm rolul fiecărei întrebări.
1. De ce contează pentru mine această luptă?
Fiecare luptă pe care o dăm în viață este alimentată de o convingere, de o nevoie sau de o teamă. Fără acești ”combustibili” nu poate exista motivație pentru nimic pe lume. Pentru fiecare dintre noi totul se învârte în jurul pasiunilor noastre și al originii acestora. Gândiți-vă de ce sunteți atrași de lupta pentru neam, unde ați auzit sau văzut astfel de subiecte și mai ales în ce fel ați fost și sunteți afectați de situația prezentă a națiunii române. Mergeți la detaliu, căutați exemple concrete și imaginați-vă în postura de participant activ la lupta civică.
2. Cât de mult sunt dispus să mă expun, să risc, să ies în spațiul public?
Fiecare om trăiește sub imperiul riscurilor la care se expune de fiecare dată când iese din zona sa de comfort pentru a lupta. Cu toții avem mereu ceva de pierdut și cu cât avansăm în societate cu atât avem mai multe de pierdut. Unii dintre noi pot pierde familii, alții slujbe, sănătatea sau poate secretul vieții private. Înainte de a porni la drum întrebați-vă ce aveți de pierdut și cât puteți pierde ca preț al implicării civice.
3. Cum pot explica și altora că ce fac îi privește și pe ei?
Nimeni nu poate reuși de unul singur iar în cazul luptei pentru cauze civice acest adevăr este cu atât mai puternic. Gândiți-vă la motivele pentru care sunteți interesați să vă implicați și puneți aceste motive în câteva propoziții simple și ușor de explicat. Căutați printre prieteni, cunoștințe și familie oameni cu care să discutați acest proiect și vedeți care dintre ei se identifică total sau parțial cu cauza voastră. Chiar și un singur om ce vi se alătură vă dublează puterea și de la o voce izolată dintr-o dată deveniți un om care influențează viața celor din jur.
4. De unde trebuie să încep această implicare civică?
Începutul este uneori dificil mai ales dacă suntem la începutul unui proiect de mare anvergură. Alăturați-vă unor grupuri de oameni care deja discută problema de interes, comunicați cu aceștia direct verbal sau de la distanță pe grupurile din spațiul public. Puteți organiza întâlniri, trimite mesaje sau promova propuneri personale prin care să vă faceți cunoscute opiniile și intențiile.
5. Cum să fac astfel încât să fie ușor și altora să mi se alăture?
Este esențial să realizați că orice interacțiune este de preferat lipsei totale de contact. Fiți disponibil pentru discuții, încurajați pe cei noi care vi se alătură să comenteze și să contribuie cu idei la proiectul din care vreți să faceți parte. Deasemenea, pregătiți fluturașe sau mesaje explicative prin care detaliați cauza pentru care luptați și motivele pentru care aceasta privește pe mulți alți cetățeni.
6. Cum să obțin și să păstrez părțile bune ale înțelepciunii masei populare?
În procesul implicării voastre civice mulți oameni vi se vor alătura, alții vă vor combate iar unii vor asista neutri la acest schimb de idei. Fiți realiști și acceptați că nu le știți pe toate. Căutați să învățați de la fiecare câte ceva pentru că există multă înțelepciune în vocea mulțimii.
7. Cum să mă protejez de părțile negative ale masei populare?
Informația obținută și contribuția mulțimii au un preț iar acesta este dezordinea și atacurile pentru destabilizarea grupului pe care-l creșteți. Veți fi anturat de camarazi dar și de adversari deghizați în susținători. Fiți pregătit de astfel de atacuri și influențe negative. Este important să știți cum să controlați fluxul de negativitate din aceste grupuri și cum să vă protejați online de aceste atacuri dacă este nevoie. Folosiți reguli interne, moderatori și chiar eliminați pe cei care vă sunt împotrivă doar de dragul de a vă submina eforturile fără a aduce critici constructive.
8. Vreau doar să mi se audă vocea sau să devin factor de influență?
O voce izolată poate trezi conștiințe și de aceea este deja o formă de implicare civică. De îndată ce vocea se face auzită într-un cerc mai larg se pune însă întrebarea dacă vreți să și influențați o schimbare reală la nivel social și politic. Hotărâți-vă dacă vreți să rămâneți doar o voce izolată sau vreți să luptați până la capăt pentru a vă impune viziunea civică.
9. Cum transform simpla voce în factor de influență pentru schimbarea politică?
Procesul de trecere de la simpla voce la factorul de influență care produce schimbarea presupune contactul cu autoritățile prin petiții, proteste, întâlniri cu persoane oficiale și activarea de aliați din zona politică. Acestea pot fi contribuții online combinate cu organizarea de activități față în față cu grupuri reale de oameni. Simpla voce poate fi suficientă online și în fazele incipiente ale implicării civice însă cea mai eficientă formă de activism este cel real, prin întâlniri cu oameni în carne și oase.
10.Cum găsesc aliați care să mă sprijine?
Este foarte important să căutați aliați printre persoane cu acces la factori de decizie din instituții cu autoritate. Această abordare poate fi dificilă deoarece aceste persoane sunt de cele mai multe ori captive unor interese partizane însă există și unii oameni care pot ajuta indirect, neoficial sau contra unor înțelegeri avantajoase pentru ambele părți.
PUNEREA ÎN PRACTICĂ A CELOR STUDIATE MAI SUS
La finalul acestui proces veți fi în măsură să folosiți cele aflate pentru cristalizarea formulei de abordare a oricărui proiect de luptă civică.
Iată cum veți face asta:
A. Dezvoltarea identității de sine. Folosiți punctele 1, 2 și valorile personale.
B. Identificarea problemei împotriva căreia veți lupta. Folosiți punctele 3, 4, 5.
C. Studiul problemei și obținerea informațiilor necesare. Folosiți punctele 6, 7.
D. Care este nivelul de implicare, voce sau influență? Folosiți punctele 8,9,10.
Petreceți ceva timp pe această pagină, faceți exercițiile de mai sus și construiți-vă astfel un profil personal al activistului care vreți să fiți. Pentru identificarea cauzei pentru care vreți să luptați puteți folosi de exemplu modelul acestui site, acela al monitorizării alegerilor locale, generale și prezidențiale pentru a reda românilor puterea electorală. Aveți aici tot ce vă trebuie pentru informare pe acest subiect.
Odată completat acest prim modul de pregătire puteți continua cu cel de-al doilea referitor la cunoașterea adversarului. Vom vorbi acolo despre PUTERE, ce este, cum se exercită și în ce fel putem lupta împotriva deținătorilor ei chiar dacă suntem la început doar o mână de patrioți români.
PASUL 2
PASUL 3