1 Decembrie 1918. Un țăran semi-analfabet face istorie.
O scurtă povestire pentru voi românii mei în dar de ziua voastră. Pentru viitorimea română în dar de zilele care sper să mai vină și pentru ei.
Astăzi când ne este lene să ieșim în stradă câteva ore pentru drepturi și libertăți pare imposibil de crezut și înțeles cum un țăran semi-analfabet pe nume Vasile Popa, originar din satul Bercheș, comitatul Turda Arieș, și-a petrecut 31 de ani din viață, între 1895 și 1926, căutând în lung și-n lat susținere pentru ideea unirii românilor.
Badea Vasile Popa a călătorit peste tot în țară și a ajuns și peste hotare în Germania, Austria, Franța și Rusia căutând pretutindeni prieteni ai țării noastre care să-i dea autografe într-un hrisov gros în care a adunat ca pe niște nestemate semnături și frânturi de idei legate de unirea românilor.
Badea Vasile a făcut asta în vremea în care Ardealul era cotropit de străini iar pentru îndrăzneala sa acesta a zăcut de nu mai puțin de 177 de ori în pușcăriile ungurești.
Între filele îngălbenite ale uriașului hrisov stau alături semnături și gânduri ale unor oameni celebri care au trăit, au luptat și au iubit ideea națională. Într-un moment de inspirație genială Corneliu Vadim Tudor a ales drept subiect pentru teza sa de doctorat în istorie tocmai această unică filă de eroism individual și din miile de semnături și gânduri despre români și românism acesta a ales 300 pe care ni le-a lăsat în teza sa sub denumirea de Cartea de Aur.
Nu vreau să scriu mult astăzi, doar vă invit să parcurgeți mica selecție de mai jos și să vă imaginați zbuciumul acelor vremi prin prisma numelor pe care țăranul nostru le-a adus împreună și ni le-a lăsat pentru vecie.
La mulți ani români. Luați aminte la faptele acestui OM și cinstiți-i amintirea cum se cuvine. și când vă mai este lene să ieșiți la luptă pentru neamul vostru amintiți-vă câți au pătimit pentru ca voi să aveți acest lux astăzi.
Ion Agârbiceanu Grigore Antipa Constantin Argetoianu Alexandru Averescu Victor Babeș Martha Bibescu I. A. Brătescu-Voinești Constantin I.C. Brătianu Ion Brătianu Ioan Cantacuzino Luca Ion Caragiale Lascăr Catargiu Grigore Cerchez N. D. Cocea Ion Zelea Codreanu George Coșbuc Nichifor Crainic Miron Cristea A.C. Cuza Carol Davila Victor Eftimiu Gala Galaction Vasile Goldiș Nicolae Iorga Take Ionescu Iuliu Maniu Doro Metaxa Ion Mihalache Dumitru Mociorniță Iacob Negruzzi C.I. Nottara C.I. Parhon Vasile Pârvan Cezar Petrescu Emil Racoviță Anghel Saligny Ioan Slavici Pamfil Șeicaru Barbu Ștefănescu Delavrancea Gheorghe Tătărescu Ionel Teodoreanu Nicolae Titulescu Duiliu Zamfirescu