top of page

Actualitatea clasicilor. Între Roma antică și Bucureștiul zilelor noastre.

Din lecturile sfârșitului de săptămână vă trimit în dar un giuvaer al literaturii clasice:


Credeți că omenirea a evoluat în ultimele două mii de ani?


Iată cum descria Quintus Tullius Cicero în anul 64 Î. Hr. pe locuitorii Romei antice într-o scrisoare adresată fratelui său, Marcus Tullius Cicero care urma să candideze și să fie ales Consul al Republicii Romane. Alături de grecul Demostene, Marcus este considerat unul dintre cei mai mari oratori ai antichității:


“Orașul nostru este o hazna de umanitate, un loc al înșelăciunilor, comploturilor și al viciilor de toate felurile imaginabile. Oriunde privești vei vedea aroganță, încăpățânare, rea voință, mândrie și ură. În mijlocul unui astfel de vârtej al răului doar un om remarcabil cu o judecată clară și abilității uriașe poate evita căderea în capcane, bârfa și trădarea. Oare câți oameni și-ar putea păstra integritatea și în același timp să se adapteze mulțimii de feluri de a se purta, vorbi și simți?”


Este fascinant să vezi că textul lui Quintus și-a păstrat actualitatea după mai mult de 2.000 de ani și că se poate aplica oricărui oraș mare al lumii.


Cum am putut oare să irosim atât amar de ani fără să evoluăm spiritual?


Să aveți un sfârșit de săptămână liniștit.


Încercați să vă depășiți condiția.


Merită!

7 views0 comments

Recent Posts

See All

2 octombrie 2022. Observațiile unui naționalist nedumerit. - Trei puncte de întâlnire diferite. - Fără manifest unic. - Fără vreo intenție de a înainta un manifest autorităților. - Fără a cere vreo di

bottom of page