top of page

Constituția României este doar o declarație de intenții. TOTUL poate fi modificat de către puternici

Se precipită lucrurile și jartelele din parlament încep să arunce în spațiul public sugestii legate de schimbarea Constituției pentru a face pe plac la UE, SUA și Rusia.

Poate România redeveni monarhie? Poate deveni România stat federal? Poate România să aibă două limbi oficiale, româna și maghiara? Pentru cei care cred în basme cu Făt Frumos din Lacrimă răspunsul la toate aceste întrebări este negativ deoarece Art. 152 din Constituție înterzice aceste revizuiri. Prof. Univ. Dr. Antonie Iorgovan, rămas în mentalul colectiv drept ”părintele Constituției” post-decembriste, a adăugat Art. 152 inspirându-se fără îndoială din Constituția Republicii Franceze care la Art. 89 interzice schimbarea formei republicane de guvernământ. Dincolo de basmele cu Făt Frumos este însă lumea reală iar în lumea reală nimic nu este imuabil și nici veșnic. În această lume reală trebuie să știți că nicăieri în Constituție nu este prevăzută interdicția abrogării complete a vreunui articol din legea fundamentală. Asta înseamnă că Art. 152 se referă doar la forma actuală a legii și că eliminarea completă a acestui articol nu este interzisă nicăieri la fel cum nu este interzisă eliminarea niciunui alt articol din cele 156 câte are legea noastră fundamentală. Cu alte cuvinte putem spune că limitele revizuirii pot fi pur și simplu eliminate prin abrogarea directă a întregului Articol 152 și astfel dispar toate acele interdicții de revizuire conținute de acesta. Numeroși constituționaliști au încercat să se lupte cu acest adevăr dar concluzia este aceeași: Constituția este doar o simplă declarație de intenții pe care vremurile o tot schimbă în funcție de voința puternicilor zilei. Așa a fost mereu începând cu prima Constituție modernă de la 1866. Între 1866 și 2021 România a avut nu mai puțin de șapte constituții diferite, a fost monarhie, a fost republică socialistă iar acum este democrație constituțională. Credeți că poporul a tot pendulat între formele astea de guvernământ? Poporul habar n-are cine face legea asta, care sunt implicațiile sale și până unde merge puterea sa. Poporul chemat la referendum pentru aprobarea Constituției abia are habar unde sunt secțiile de vot. De unde naiba să știe el ce e bine și ce e rău? Așadar, nu vă puneți nădejdea în vreun articol din Constituție că nimic nu este bătut în cuie. Art. 152 poate dispărea la fel de ușor ca oricare alt articol deoarece toate au același nivel juridic. Mâine-poimâine îi vedeți pe grobienii ăia analfabeți funcțional din parlament că schimbă legea fundamentală la ordin din afară și rămâneți cu buza umflată. Vine regele? Vin ungurii? Vin rușii? Vorbim maghiară? Mergem în Transilvania cu pașaport? Cedăm suveranitatea către Bruxelles? Cedăm libertatea individuală și o dăm majorității? Acceptăm strămutarea popoarelor străine pe teritoriul României? Cedăm libertatea de expresie? Acceptăm cenzura? Orice este posibil pe hârtie. Constituția este doar o declarație de intenții. …chiar și Art. 152.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Regulile unui protest eficient.

2 octombrie 2022. Observațiile unui naționalist nedumerit. - Trei puncte de întâlnire diferite. - Fără manifest unic. - Fără vreo intenție de a înainta un manifest autorităților. - Fără a cere vreo di

Comments


bottom of page