top of page

Cum arată Contractul Social al unui OM LIBER.

Toată crema intelectualității române vorbește despre ”contractul social” dintre popor și autorități și despre cum acesta ar fi, vezi-doamne, cheia de boltă a ordinii democratice.

Când vor să pară culți analiștii noștri bagă placa despre contractul social și toată populația citește, ascultă, dă din cap dar nu înțelege nimic.

Cel mai distractiv este că de sute de ani, de când Thomas Hobbes, John Locke sau Jean Jacques Rousseau au construit povestea asta pentru adormit copii, ideea de contract social a prins la prostime pentru că le promite protecția imaginată de cuvântul ”contract”.

În teorie contractul social conține condițiile pe care poporul le impune guvernanților în schimbul renunțării la drepturile și libertățile sale individuale. În schimbul acceptării acestei condiții de SCLAV, poporul cere să aibă o viață ușoară. Simplă, limitată dar ușoară.

În practică toți cei care trăiesc în democrație sunt sclavii propriului contract social tacit pe care îl au cu stăpânii comunității pentru că au fost văduviți de drepturile și libertățile lor individuale. Rezultatul se vede cu ochiul liber în societățile democratice în care corporațiile fac legea, guvernanții fură cu impunitate iar masa populară înjură pe la colțuri și iese la protest în weekend când are voie de la stăpânire.

Vă mai place acum să vorbiți despre contractul vostru social?

Nu ar fi mai bine să vă uniți, la început în comunități mici, 3-10 suflete, să puneți pe hârtie condiții contractuale pe care le considerați fundamentale pentru binele vostru și apoi să le discutați cu alte comunități de 3-10 suflete iar împreună să găsiți o listă comună?

Iar când veți fi ajuns la îndeajuns de multe mici comunități încât să reprezinte mărimea localității voastre atunci să vă ridicați și să IMPUNEȚI acest nou contract social oricui vrea să vă conducă din poziția de primar, parlamentar sau președinte?

Cum ar fi viața voastră dacă într-adevăr ați avea un contract social pe care chiar voi să-l fi impus? Sunt sigur că mult mai puțini s-ar înghesui să fie primari, parlamentari, miniștri sau președinți?

Vi se pare atrăgătoare ideea?

Un bulgăre de 3-10 oameni poate construi o societate de 20 de milioane. Din contract în contract.

Spor la treabă.

Plec să caut un brad. Mă gândesc să-i cer lui Moș Crăciun un model de Contract Social. Tot le știe el pe toate :).

Cu drag la voi.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

2 octombrie 2022. Observațiile unui naționalist nedumerit. - Trei puncte de întâlnire diferite. - Fără manifest unic. - Fără vreo intenție de a înainta un manifest autorităților. - Fără a cere vreo di

bottom of page