Ignoranța, vechea meteahnă a omenirii.
Înaintea secolului al optsprezecelea când cercetarea geologică începea să sugereze că Pământul are o vechime de multe milioane de ani, singurele surse credibile de informație erau Biblia, ceva astronomie și istoria Orientului Mijlociu și a Egiptului.
”La început Dumnezeu a făcut cerurile și pământul...”
”Dumnezeu a numit lumina zi iar întunericul l-a numit noapte...”
”Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana* voastră”
De aici și-a început cercetarea episcopul irlandez din Armagh, James Ussher în jurul anului 1658 când a vrut să afle vârsta Pământului.
Acesta a alăturat premiselor biblice de mai sus vârsta uriașă a patriarhilor din Biblie, apoi a adăugat o combinație de câteva cicluri astronomice la modă în acea vreme și pasaje din istoria Orientului Mijlociu și a Egiptului pentru a anunța lumea academică a secolului al șaptesprezecelea că Pământul s-a născut ... într-o zi de sâmbătă, în data de 22 octombrie, cu exact 4004 ani înainte de nașterea lui Iisus Cristos.
Episcopul a explicat construcția logică a raționamentului său iar omenirea l-a crezut.
Acesta scria că la început ziua a fost egală cu noaptea deci facerea lumii trebuie să se fi petrecut la echinocțiu. Tot pe cale deductivă episcopul nostru a mai concluzionat și că pentru putea să le dea mâncare lui Adam și Eva Dumnezeu i-a făcut pe aceștia în vremea când recoltele erau coapte deja în Grădina Edenului.
Această datare exactă a facerii lumii s-a consacrat și a fost înscrisă pe manșeta multor Biblii tipărite între începutul secolului al optsprezecelea și jumătatea secolului al nouăsprezecelea.
Oricât de hilar vă pare astăzi acest exercițiu științific al vremii, trebuie să știți că episcopul nostru nu a fost primul care a încercat să afle vârsta Pământului. Cu câțiva ani înaintea sa chiar Vice Cancelarul Universității Cambridge din Anglia, John Lightfoot, estimase că cerul și Pământul fuseseră create de Dumnezeu în septembrie 3929 înainte de nașterea lui Iisus. Pe lângă el și alți oameni educați precum Martin Luther și chiar Johannes Kepler, celebrul matematician care a descoperit legile mecanicii cerești, cu toții au plasat facerea Pământului cam cu 4.000 de ani înainte de Iisus.
La vremea aceea episcopul Ussher, Martin Luther și Johannes Kepler erau oameni cunoscuți în comunitățile lor pentru că știau multă carte și cei mulți, analfabeți și săraci priveau înspre ei cu admirație și încredere.
Tragedia omenirii era că și experții vremii și prostimea erau la fel de ignoranți fără să o știe.
Credeți că experții de azi nu mai sunt ignoranți?
Credeți că prostimea de azi nu este la fel de ignorantă?
”Dacă nu ne educăm suntem în pericol de a-i lua în serios pe cei educați...” G.K. Chesterton
Cu drag la voi.
Bogdan Vasile
Suveranist de viță veche
www.romaniaromanilor.org