Lecturi la lumina lumânării. Despre plăcere și durere, cei doi poli între care ne ducem zilele.

John Stuart Mills, celebrul filosof englez al secolului al XVIII-lea, reprezentant de seamă al liberalismului clasic și susținător al teoriei utilitarianiste lansate de Jeremy Bentham, spunea că, deși plăcerea, la modul cel mai general, este motorul care ne mână în viață, există plăceri de nivel înalt și plăceri simple, ieftine.

Mills adăuga faptul că de îndată ce suntem cultivați, educați și rafinați nu numai că putem face distincția dintre plăcerile de nivel înalt și cele simple dar vom ajunge invariabil să le preferăm pe cele de nivel înalt.

Imaginați-vă de exemplu că aveți de ales între a sta pe canapea în fața televizorului la film cu o bere în mână sau a admira un tablou al celebrului pictor flamand Rembrandt.

Mills arată că, deși uneori alegem canapeaua în detrimentul lui Rembrandt, întotdeauna știm că admirând un tablou de Rembrandt atingem o plăcere mai înaltă deoarece folosește facultăți umane superioare.

Motivul pentru care știm să facem diferența este acela că le-am experimentat pe amândouă.

De aceea educația aduce daruri mult mai valoroase decât cele imediat aparente.

Noapte bună copii.

Vă iubesc pe toți!

Fiți deștepți că puteți.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Republica M0ld0v@ a semnat azi cererea de aderare la Uniunea Europeană. G€0rg1@ a semnat tot azi cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ucr@1n@ a semnat acum trei zile cererea de aderare la Uniunea

Mesaj pentru populația indignată de război care-și pune stegulețe la profil. Iată mai jos lista cu celelalte conflicte militare active în care mor oameni în fiecare zi. Cifrele arată morții din 2022