top of page

Proiect de Țară - Film artistic despre viața și opera lui Mihai Eminescu

S-a umplut feisbucu’ până la refuz de postări despre Mihai Eminescu. Poezii, fotografii, urări, păreri și câte și mai câte prin care poporul vrea să-și exprime apartenența la mitul nemuririi românești.


Iaca postez și eu ceva dar într-o cheie foarte diferită și vă invit să comentați, să vă implicați și să dați măsura propriei staturi morale.


Cred că a venit vremea să facem NOI TOȚI ceva pentru Eminescu al nostru pentru că el săracul tot face minuni pentru noi de 130 de ani.


Iată ce propun:


Știați că dincolo de tot zgomotul iubirii noastre pentru el noi românii nu am făcut niciodată un film artistic despre viața și opera lui Eminescu?


Ce? Cum? Imposibil!


Ba uite că e foarte posibil.


Prin 1986 a fost realizat un lung metraj în Moldova grație regizorului Emil Loteanu (Șatra) și compozitorului de geniu Eugen Doga, primul născut în Basarabia pe când cel de-al doilea în Transnistria.


În 1990 apare un alt lung metraj, “Un bulgăre de humă”, în care se spune povestea lui Ion Creangă și în care apare și Eminescu dar nici pe departe ca figură centrală ci mai degrabă ca personaj secundar care să accentueze tușele cu care este zugrăvit Creangă.


Dincolo de asta avem documentare, comentarii, analize și toată ciorba de păreri dar NU AVEM NICI UN FILM ARTISTIC în care să vedem povestea reală a vieții și operei sale.


De aceea propun astăzi și aici să demarăm un Proiect Național de realizare a primului lung metraj despre viața lui Eminescu.


Haideți să facem chetă și să finanțăm scenariul de film, apoi să găsim regizorul, actorii și echipa de filmare și să facem ce nu s-a mai făcut până azi pe meleagurile astea!


Vă prindeți în horă?


Cum ar fi să explodeze pe marile ecrane un manifest pur românesc mai actual ca niciodată și în care să readucem la viață simbolul românismului absolut, să-i dăm și NOI ceva în dar lui Eminescu așa cum și el ne-a dat în dar talismanul nemuririi!


Dacă sunteți atrași de idee atunci distribuiți această invitație la cât mai mulți români și hai să deschidem conversația.


Poate ieși ceva frumos, mult mai frumos decât ne putem închipui acum!

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Regulile unui protest eficient.

2 octombrie 2022. Observațiile unui naționalist nedumerit. - Trei puncte de întâlnire diferite. - Fără manifest unic. - Fără vreo intenție de a înainta un manifest autorităților. - Fără a cere vreo di

bottom of page