CUNOAȘTEREA ADVERSARULUI

- DESPRE PUTERE -


 

De fiecare dată când vorbim despre abuzuri, fraude și încălcări ale legii de fapt îi acuzăm pe cei care dețin PUTEREA în Stat într-o formă sau alta. În toate conversațiile pe teme economice, sociale și politice apare în mod constant convingerea că ”sistemul este corupt” și că ”deținătorii puterii” au ajuns să o folosească împotriva propriilor cetățeni. Este adevărat, autoritățile dețin puterea de a forța un curs al evenimentelor pe care-l doresc dar la fel de adevărat este că și cetățenii pot fi extrem de puternici și pot lupta cu succes împotriva abuzurilor de orice fel.

Cu alte cuvinte, pentru a schimba ce nu vă place aveți nevoie de putere la fel ca și cei care au creat abuzurile de putere împotriva cărora luptați. 

Așadar pentru a realiza ceva în plan civic este nevoie de putere. Fără ea tot ce vorbim, credem și dorim rămâne doar la stadiul de filosofie.

De aceea, înainte de a ne angaja civic trebuie să învățăm ce este puterea (DEFINIȚIA), cum este aceasta creată (SURSELE) și în ce fel putem deveni și noi creatori și utilizatori de putere pentru a ne atinge scopurile la nivel de cetățean (PÂRGHIILE).

Vom studia acest subiect cu ajutorul teoriilor publicate de Eric Liu, președintele Civic University din Statele Unite ale Americii. Cu ajutorul acestor concepte s-au înfăptuit și se înfăptuiesc în fiecare zi cele mai îndrăznețe acțiuni civice din SUA și metodele folosite pot fi aplicate cu succes oriunde în lume.

 DEFINIȚIA PUTERII 

Cea mai simplă definiție spune că puterea este capacitatea de a te asigura că alții fac ceea ce vrei tu să facă. Folosim cuvântul ”asigura” în loc de a ”forța” sau ”obliga” pentru că de multe ori puterea se impune și prin convingere și transmitere automată, nu numai prin forță.

Pentru scopul nostru avem nevoie să știm care sunt sursele puterii și care sunt pârghiile prin care aceasta se impune. Cunoscând sursele și pârghiile înțelegem ”structura puterii” și astfel putem construi și noi o stragie de luptă civică folosind aceleași ”arme”.

 

SURSELE ȘI PÂRGHIILE PUTERII 

Există mai multe SURSE de putere:

Violența și forța fizică

Banii

Acțiunea Statului

Ideile 

Normele sociale

Masele mari de oameni

Aceste surse își distribuie puterea prin următoarele PÂRGHII:

Instituții

Organizații 

Rețele

Legi

Propagandă

 

Să înțelegem SURSELE:

Violența și forța fizică reprezintă controlul Poliției, a milițiilor private sau a bandelor de răufăcători. Violența este cea mai brută formă a puterii.

 

Banii crează abilitatea de a cumpăra rezultate și de fapt de a cumpăra aproape orice putere. Bogăția este cea mai convertibilă formă a puterii.

 

Acțiunea Statului se realizează prin birocrație pentru a-i obliga pe oameni să facă sau să nu facă anumite lucruri. Depinde până la urmă de forța fizică dar de obicei se sprijină pe legitimitate.

 

Ideile, ca de exemplu dorința de libertate sau de egalitate în drepturi pot fi catalizatori puternici și surse de putere. 

Normele sociale sunt regulile considerate acceptabile de către cetățeni. Deși nu sunt centralizate și formale acestea pot exercita presiune politică foarte mare.

Masele mari de oameni atunci când sunt extrem de vocale pot deveni surse de putere deoarece exprimă un interes colectiv foarte intens. Numărul mare de oameni reprezintă legitimitate de aceea pot contesta pretențiile de legitimitate ale autorităților. 

 

Acum să înțelegem PÂRGHIILE:

Instituțiile sunt modele de comportament colectiv similar. De exemplu instituția căsătoriei este o astfel de pârghie prin care se exercită puterea. Altă instituție este segregarea pe orice criteriu sau monarhia constituțională, jocul de fotbal sau metodele științifice. Toate acestea au reguli, ritualuri și locuri cu care toți participanții sunt de acord și le susțin.

Organizațiile sunt de fapt unitățile operative prin care instituțiile operează. Pot avea statut legal precum corporațiile dar în acelați timp pot fi neoficiale precum mișcările sociale sau insurecțiile.

Rețelele sunt platforme pentru organizare, comunicare și creare de putere. Rețelele online astăzi sau fluturașii tipăriți de acum 250 de ani, ambele crează același tip de rețea. Deasemenea, o anume identitate împărtășită de mai mulți oameni crează rețele precum genul, pătura socială sau chiar colegii de an sau clasă. În esență, AFINITATEA unora cu alții poate transmite putere la fel ca tehnologia. 

Legile sunt acele seturi de pedepse și recompense care formează acțiunile publice. Acestea pot fi scrise sau nescrise.

Propaganda este o pârghie prin care se exercită puterea prin crearea de valori culturale și politice comune. 

Iată așadar care sunt sursele de putere și pârghiile prin care aceasta se exercită. Înainte de a studia etapa finală, Lupta Civică (Pasul 3), trebuie să vă întrebați care sunt SURSELE și PÂRGHIILE de putere care vă stau la dispoziție pentru lupta voastră.

De cele mai multe ori implicarea civică începe cu o mână de oameni fără bani, influență politică sau alte resurse. De aceea modelul civic cel mai probabil va fi acțiunea bazată pe IDEI, NORME SOCIALE și PROTESTE (SURSE) puse în practică prin REȚELE, ORGANIZAȚII și PROPAGANDĂ.

Acest început vă oferă platforma necesară pentru accesul ulterior și la celelalte surse și pârghii de putere.

În același fel descoperiți care sunt sursele și pârghiile folosite de autorități pentru a-și exercita puterea. Spre deosebire de cetățeni autoritățile au acces la TOATE sursele și la TOATE pârghiile puterii dar asta nu-i face invincibili. Este foarte important că acum ne cunoaștem adversarul și știm ce metode folosește acesta pentru impunerea puterii.

Dacă știm cum să creăm putere (SURSE) și cum să o exercităm (PÂRGHII) atunci putem începe să ne organizăm lupta civică iar șansele noastre de succes cresc foarte mult. 

Ajunși aici am căpătat Cunoaștere de Sine (Pasul 1), Cunoașterea Adversarului (Pasul 2) iar acum ne mai rămâne doar să învățăm să punem totul împreună pentru a putea lansa Lupta Civică (Pasul 3). 

Amintiți-vă mereu că scopul educației nu este simpla cunoaștere ci ACȚIUNEA, punerea în practică a cunoștințelor pentru o viață mai bună pentru noi și semenii noștri. Acest ultim Pas 3 ne învață concret în ce fel putem lupta cu șanse egale împotriva oricărei autorități dacă aceasta ne trădează și acționează împotriva intereselor noastre.