top of page

LUPTA CIVICĂ

 

Ajunși aici cu pregătirea civică știm deja cine suntem și ce vrem (Pasul 1) și deasemenea cine este adversarul nostru și care sunt SURSELE și PÂRGHIILE puterii sale (Pasul 2).

Mai trebuie să știm ce putem face cu această informație și în ce fel putem crea și folosi puterea în folosul cauzei noastre civice.

Pentru asta vom stabili care sunt caracteristicile fundamentale ale puterii și în ce fel le putem folosi în interesul luptei noastre.

Puterea are trei caracteristici principale:

Este monopolizantă

Se legitimează pe sine

Este infinită

Hai să înțelegem aceste caracteristici pentru că acestea ne vor ajuta în lupta noastră.

Puterea este monopolizantă pentru că cei care o dețin tind să o concentreze și să se hrănească din propria putere. Cu cât au mai multă putere cu atât devin mai stăpâni pe resurse. Este un fel de joc în care câștigătorul ia tot. 

Deținătorii puterii se legitimează pe sine pentru că inventează motive și explicații pentru a convinge pe ceilalți că dețin puterea în mod legitim și de aceea ceilalți trebuie să accepte controlul lor.

Puterea este infinită pentru că oricine, oriunde și oricând poate genera putere, poate porni o mișcare, o ideologie, o activitate care va genera putere indiferent de cantitatea de putere existentă la acel moment dat în altă parte.

Cunoscând aceste trei caracteristici autoritățile încearcă să convingă pe cei conduși de ei că puterea este doar monopolul lor, că ei o dețin în mod legitim și că în afara puterii lor nu mai poate fi generată altă putere.

În realitate însă oricine poate sparge monopolul deținut de autorități, oricine poate deține puterea în mod legitim și oricine poate genera putere oricând deoarece aceasta poate exista în cantități infinite.

Regulile luptei civice sunt următoarele:

      1. Dacă autoritățile crează monopol atunci spargeți monopolul.

      2. Dacă acestea inventează povești atunci schimbați narativul.

      3. Dacă acestea pretind că puterea este finită atunci schimbați ecuația.

 

Iată cum se pot obține toate acestea:

1. Spargeți monopolul prin identificarea regulilor care sunt folosite pentru a crea monopolul și apoi propuneți altele noi conforme cu interesele voastre.

2. Schimbați narativul prin rescrierea contractului social și astfel anulând legitimitatea autorităților. Contractul social este înțelegerea dintre cetățeni și autorități prin care primii cedează anumite libertăți individuale în schimbul siguranței și al prosperității viitoare. Dacă autoritățile nu-și mai îndeplinesc rolul atunci contractul poate fi anulat astfel dispărând și legitimitatea autorităților și deci o parte a puterii lor. Odată cu schimbarea narativului alegeți-vă o bătălie cu putere de simbol și puterea ei va pulveriza povestea de până atunci a autorităților.

3. Demonstrați că puterea este infinită prin organizarea de evenimente care adună oamenii sub același steag astfel construind o nouă platformă de putere în afara celei controlate de autorități. Pe măsură ce crește numărul lor oamenii capătă curaj și se pot lansa demonstrații de forță civică prin care se neagă teoria falsă care pretinde că puterea este finită, limitată.

Pentru fiecare din cele trei reguli se pot folosi metode concrete de luptă:

Împotriva monopolului autorităților:

A. Schimbați mărimea ”arenei” de luptă în funcție de obiectul urmărit. ”Arena” este de fapt subiectul luptei civice și aveți puterea de a-i schimba dimensiunile oricând doriți. Măriți arena dacă doriți să includeți în discuții și alte persoane care se pot simți afectate de acea problemă. Micșorați arena de discuții dacă vă temeți că ați putea afecta interesele unor persoane care v-ar putea deveni inamici gratuit. Deasemenea decideți dacă doriți confruntare în public sau în spatele ușilor închise prin negocieri. Puteți decide dacă în lupta civică vă plasați ca atacând din exteriorul sistemului sau din interiorul său. Mai puteți să decideți dacă lupta voastră urmărește schimbări totale sau doar cosmetice, de suprafață. 

B. Rescrieți regulile falsificate de autorități. Pentru asta trebuie să cunoașteți foarte bine procedurile și regulile pe care le atacați. Astfel, trebuie să știți că există două metode de control și manipulare a deciziilor. Prima metodă constă în controlul a ceea ce se pune pe ordinea de zi pentru a fi discutat și a doua metodă constă în stabilirea de reguli prin care autoritățile primesc beneficii în mod automat fără efort. Rescrieți prima metodă prin identificarea celor trei elemente esențiale ale controlului: cine decide, ce este supus discuțiilor și cum se iau deciziile. Dacă știți cine are puterea de decizie puteți găsi sprijin prin persoane apropiate centrului de decizie. Când se supune ceva discuțiilor există trei elemente de analiză: ce se propune, ce este eliminat din propunere și ce ideologie reiese din textul discuțiilor. Toate trei conțin informații importante pentru voi și este esențial să le aflați cât mai în detaliu. În ce privește regulile ascunse prin care se automatizează beneficii trebuie să săpați adânc pentru a găsi toate nuanțele, toate detaliile unor hotărâri care dau acces autorităților la surse de putere în mod necontrolat. Este o muncă minuțioasă însă nu uitați că acolo se află cheia care deschide ușa vulnerabilităților neștiute.

 

 

C. Atacați planul autorităților prin care acestea mențin monopolul. Puteți face asta prin acte individuale de nesupunere, prin tergiversarea unor decizii, prin sabotaj direct sau indirect al unor activități oficiale sau printr-o pretinsă confuzie când este vorba despre executarea unor instrucțiuni. Acest punct arată mai mult ca o gherilă civică prin care evitați confruntarea directă și faceți tot ce puteți penru a crea probleme mici dar multe autorităților.

Împotriva poveștilor inventate pentru legitimitate:

A. Schimbați narativul prin propunerea unei alternative. Veniți cu propria viziune și sugerați înlocuirea vechii versiuni cu cea nouă.

B. Organizați-vă în jurul unei noi povești în care prezentați individul ca parte din grup și grupul ca purtător al unei noi obligații de a schimba starea de fapt chiar ACUM.

C. Alegeți o bătălie cu forță de simbol, găsiți oameni care au suferit concret de pe urma problemei împotriva căreia luptați și aduceți-i în față. Scoateți un singur mesaj din toate acestea și folosiți-l ca simbol unic al luptei voastre civice.

 

 

Împotriva minciunii că puterea este finită și doar în posesia autorităților:

A. Gândiți și acționați prin intermediul rețelelor de cetățeni legați de acelați interes. Astfel puterea voastră va crește exponențial și nu în incremente limitate. Conexiunile din rețele și din grupuri ne permit să creăm putere in nimic, să creștem influența mesajului nostru imediat. Acesta este motivul pentru care platforme online precum Twitter și Facebook blochează și șterg conturile celor ca se opun șefilor lor, toți sunt speriați de puterea rețelelor.

B. Acționați cu reciprocitate, ajutați-vă unii pe ceilalți cei din grupuri și rețele. Este nevoie de încredere și pentru asta decideți de la început să acordați încredere celor care vi se alătură. Dați încredere pentru a câștiga încrederea oamenilor. 

C. Fiți curajoși, faceți mult zgomot în jurul luptei voastre și purtați-vă ca și cum ați deține deja puterea. Când acționăm cu putere devenim puternici. Această putere trebuie să fie expusă în toate locurile de interacțiune cu publicul larg, în reacțiile online de pe grupuri, în cadrul întâlnirilor față în față cu autoritățile și în toate publicațiile și documentele mișcării voastre civice.

Toate cele de mai sus pot părea inițial mai dificil de înțeles și de pus în practică dar nu uitați că tot ceea ce merită obținut în viață presupune efort, dedicație și încredere în forțele proprii.

O regulă nescrisă spune că într-o democrație se guvernează prin intermediul majorității dar schimbările sunt aduse de o minoritate, de grupuri civice mici.

De aceea, întotdeauna când se vorbește despre ”voința populară” în realitate este vorba de influența exercitată de grupuri relativ mici de cetățeni dar care sunt extrem de bine organizați, foarte activi și eficienți, care acționează cu încredere de sine și care schimbă balanța puterii prin metodele de mai sus. Acești cetățeni sunt implicați activ în viața cetății, se cunosc pe sine, își cunosc adversarii și știu cum să lupte civic pentru a-și impune voința în politică la nivel local și central. 

Pentru a prelua puterea nu aveți nevoie de o majoritate ci de o nevoie reală de schimbare pe care să o puneți în mișcare în așa fel încât și alții să vă înțeleagă și să vi se alăture.

Am ajuns la finalul pregătirii necesare celor care doresc să se implice în lupta civică. Aveți acum toate armele necesare pentru a lupta cu șanse de reușită împotriva oricărei autorități care v-a răpit libertatea și care vă trădează interesele. Mai rămâne doar să puneți în practică aceste învățături deoarece fără acțiune reală teoria rămâne doar filosofie.

 

În ceea ce mă privește sunt activ civic, am o ”voce” naționalistă prezentă pe pagina de facebook ”România Românilor”, am scris Îndreptarul Renașterii Neamului Românesc în care-i învăț pe oameni ce este românismul și cum să lupte concret pentru dăinuirea neamului și deasemenea organizez monitorizarea alegerilor locale, generale și prezidențiale pentrU a reda românilor controlul asupra votului. Puteți citi analizele mele politice și pe blogul bogdanvasile.blog. Particip activ la strîngerea de semnături pentru proiecte de lege cu caracter românesc, organizez conferințe de sprijin pentru liderii de opinie care luptă pentru neam și sunt gata să mă alătur oricărei forțe politice naționaliste cu drag de limba română, de tradițiile noastre și de cultura și jertfele înaintașilor noștri. 

România Românilor, Numai a Românilor și a Tuturor Românilor!

bottom of page